زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

الزهد (کتاب)





الزهد نوشته حسین بن سعید کوفی اهوازی ، یکی از شخصیت‌های بزرگ شیعه در قرن سوم هجری و یکی از یاران امام رضا ، امام جواد و امام هادی علیهم‌السّلام در موضوع اخلاق می‌باشد. این کتاب یکی از ۳۰ کتابی است که حسین بن سعید به رشته تحریر در آورده است. کتابهای حسین بن سعید در حدی از اعتبار و شهرت بودند که علمای رجال کتاب‌های دیگر روات شیعه را به این کتب تشبیه می‌کردند.


۱ - اهمیت کتاب



کتاب حاضر یکی از اصول معتبر روایی و یکی از اصول اولیه شیعه به شمار می‌آید و از زمان نگارش پیوسته مورد توجه علما و فقهای شیعه قرار گرفته است.
بسیاری از مجموعه‌های بزرگ روایی شیعه از این کتاب روایت نقل کرده و این کتاب را یکی از مصادر معتبر خود قرار داده و بر آن استناد کرده‌اند مانند: کتاب‌های کافی ، من لا یحضره الفقیه ، بحار الانوار و وسائل الشیعه .

۲ - سخنان بزرگان درباره کتاب مذکور



شیخ صدوق درباره این کتاب می‌فرماید:
«این کتاب از کتابهای مشهور شیعه و از کتابهایی است که فقها و روات شیعه بر آن اعتماد کرده و به آن مراجعه می‌نمایند.»
شیخ طوسی کتاب حاضر را مقیاس اعتبار و میزان اعتماد بر دیگر کتاب‌های روایی قرار داده است.
بزرگی چون علامه مجلسی نیز درباره این کتاب فرموده:
«کتاب الزهد نوشته محدث بزرگ و شیخ مورد اطمینان، حسین بن سعید اهوازی می‌باشد. جلالت و اعتبار مؤلف این کتاب ما را از بحث درباره اعتبار این کتاب بی نیاز می‌سازد و نسبت آن به مؤلف نیز بسیار معلوم است.»

۳ - انگیزه تالیف



ائمه علیهم‌السّلام عموما تحت نظر حکومتهای ستمگر بسر می‌بردند و روات شیعه نقش بسیار مهمی را در رساندن سخنان و دستورات ائمه به مردم عهده دار بودند. مؤلف این کتاب، حسین بن سعید اهوازی نیز، یکی از شخصیتهای مشهور و یکی از یاران نزدیک سه امام معصوم بود و با تالیفات خود نقش مؤثری در نشر علوم اهل بیت علیهم‌السّلام داشت و مردم و علمای دوران خود و آیندگان را از برکت سخنان گهربار ائمه معصومین علیهم‌السّلام و آب گوارای چشمه زلال معارف محمد و آل محمد صلوات الله علیهم بهره مند ساخت.

۴ - گزارش محتوا



کتاب حاضر شامل ۲۹۰ حدیث است که در ضمن ۲۰ باب توسط مؤلف تنظیم شده است.
موضوع این کتاب طرح نکات اخلاقی و تربیتی است.
در این کتاب بحث‌هایی مانند: فضیلت سکوت همراه با تفکر و ترک کارهای بی فایده و غیر ضروری، مذمت سخن چینی، رعایت ادب و تشویق به کارهای خیر، خوش اخلاقی و مهربانی و مذمت بد اخلاقی، بیان معروف و منکر، احترام به پدر و مادر و اقوام، حق همسایه ، بیان دنیا و دنیا طلبی و نکات فراوان و مطالب بسیار مفید دیگری مطرح شده است.

۵ - وضعیت کتاب



شیخ ابو الحسن، علی بن ابی سهل حاتم قزوینی کتاب الزهد را خلاصه کرده و آن را به صورت منتخب در دسترس علاقه مندان قرار داده است.

۶ - نسخه‌های خطی



۱. نسخه‌ای در کتابخانه حضرت آیة الله نجفی مرعشی.
۲. نسخه‌ای در کتابخانه آستان قدس رضوی در مشهد مقدس.
۳. نسخه‌ای در کتابخانه حاج شیخ علی بن محمد نمازی در مشهد مقدس.

۷ - منبع


نرم افزار جامع الاحادیث، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.


رده‌های این صفحه : کتاب شناسی | کتب حدیثی شیعه




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.